A vár Karintia egyik védelmi építménye volt. Két része van. Oberfalkenstein az igazi ősvár, amely az alagúttal is átfúrt szikla tetején áll. Niederfalkenstein (nieder = alsó) 25 percnyire esik innen, tulajdonképpen elővára volt a másiknak. Nem tudni, mikor épült, de 1164-ben már oklevelek említik. A neve valamikor Walchestein volt. A valach névvel az itáliaikat nevezték a németek, illetve a Krisztus után 600 körül ideérkezett szlávok. A valachok tulajdonképpen az időszámítás körül itt megtelepedett rómaiak leszármazottai voltak, akik a szlávok elől védettebb helyekre menekültek.

A vár legrégebbi része a négyzetalaprajzú, négyemeletes lakótorony, amely egyúttal a bejáratot is védelmezte. Ugyancsak vastag falai vannak a palotának is, amelynek egy részét alkotta már a román korban a kápolna, amelyet később templommá bővítettek ki -1772-ben - és barokk stílusban díszítettek.
A várat lőrések, és körben várfal védte a támadásoktól. A falakat - amikor az alagutat fúrták - külön megvastagították, hogy a robbanásoknak könnyebben ellenállhasson.
A várurak a Görz-i grófok kíséretéhez tartoztak. 1300 után a birtokos család kihalt, attól kezdve a várat bérbeadták, amíg végül a Habsburg család tulajdonába került. Ők is továbbadták azzal a feltétellel, hogy kijavítják az omlásokat. Erre 1507-ben került sor.
A sok birtoklás után 1693-1883 között a vár a Sternbach őrgrófok kezére került. Ők az Oberfalkenstein várát pusztulni hagyták, a Nieder vagy Unterfalkensteint viszont átépítették.A rengeteg tulajdonos között még egy New-Yorki bankigazgató is volt. Most az egész birtok, alsó és felső Felkanstein a Forester szállodatulajdonos családé.

Kapcsolat

Tóth Lázár

2 Raufen,Obervellach,
         A-9821 Ausztria

Email: tanoda@tothlazar.hu

Telefon 00-43-699-1120-6651

Útvonal tervezés