buborekA Mölltal Karintia egyetlen gleccsere, legmagasabb csúcsa 3150 m. Ez valóban az örök tél birodalma csúcsait egész évben hó borítja. Aki ide feljut, a látványt sohasem tudja többé elfelejteni. Egyszerre fenséges, lélegzetelállító és félelmetes. Napsütéses, tiszta időben több száz kilométerre ellátni. A körös-körül magasodó havas hegycsúcsok feledhetetlen élményt nyújtanak. A minden igényt kielégítő, széles, naponta gondosan kezelt, pályákon a síszezon június közepén kezdődik és május közepéig tart.

Az erős napsütés miatt kötelező a magas faktorszámú naptej és szőlőzsír. Az előbbit a DM boltokban lehet megvásárolni. A hegyen is lehet kapni, de drága.

A legfelső pályákat nyáron is megnyitják a síelők számára. 2006-ban megépült egy 150.000 köbméter befogadóképességű víztározó 2800 m magasságban. Így megvalósult a már néhány éve dédelgetett álom: az egész gleccsert lehet hóágyúzni. Ez egész Európában egyedülálló, hiszen Mölltalon kívül egyetlenegy gleccser sem mondhatja el magáról, hogy az összes pályát technikai hóval is be tudja fedni. A gleccserre az 1997-ben megnyitott gleccservonattal lehet eljutni, amely a fogadótól kb. 15 km-re található. A vonat 8 perc alatt 1000 méternyi szintkülönbséget megtéve visz fel a 2200 méteren fekvő állomásra. Innen csákányos felvonóval juthatunk el a déli pályákhoz, illetve a kezdők itt már lécet köthetnek és kedvükre csúszkálhatnak a lankás hegyoldalon. A bátrabbak részére tárcsás felvonó áll rendelkezésre. A gyakorlott síelők a 6 személyes kabinos felvonóval juthatnak fel 2800 méter magaságba, a középállomásra. Itt található az ultramodern Eissee önkiszolgáló étterem, amelynek árai nem éppen a magyar pénztárcákhoz mértek, de egy levessel vagy fél adag császármorzsával túl lehet élni a magaslati levegő okozta éhségérzetet. Azért sem szólnak, ha elővesszük a hazait.

Az étteremben csomagmegőrző is működik, közvetlenül a bejáratnál. 1€-ért egész napra betehetjük a fényképezőgépünket, kamerát.

A középállomásról a hatüléses gleccserjettel mehetünk tovább a 3100 méteres csúcshoz. Innen különböző nehézségű pályák indulnak lefelé. Mindenki megtalálhatja a magának legmegfelelőbbet. Van fekete buckapálya, kellemes piros, és kényelmes kék is. Rossz időben gyakran előfordul, hogy az erős szél és a sűrű felhők miatt a csúcsra nem lehet felmenni. Ilyenkor a középállomásról induló pályák nyújtanak kárpótlást. A leghosszabb lesiklópálya a FIS minősítéssel rendelkező Abfahrt Eissee 7 km-es. A sífutókat 13 km hosszú, jól előkészített magaslati sífutópálya várja. A sípályák hossza 50 km, szintkülönbség 922 méter. A felvonók száma: 9 ( 9 km fekete, 22 km piros, 18 km kék). A felvonók 8 órától 16,30-ig vannak nyitva. Mivel a hegyre az egyetlen feljutási lehetőség a gleccservonat, érdemes elkerülni a csúcsforgalmat mind a felfelé, mind a lefelé utazásnál. Reggel jobb korábban menni ( 9 óra), illetve 16 óráig lejönni.

Az időjárás a gleccseren nagyon szeszélyes. Öltözködjetek rétegesen, és mindig legyen nálatok UV-szűrős napszemüveg! Ne feledkezzetek meg a magas faktorszámú napozókrémről és szőlőzsírről!

Kapcsolat

Tóth Lázár

2 Raufen,Obervellach,
         A-9821 Ausztria

Email: tanoda@tothlazar.hu

Telefon 00-43-699-1120-6651

Útvonal tervezés