fuga mobilya
Élménybeszámoló 3.
RocketTheme Joomla Templates
     
Élménybeszámoló 3. | Nyomtatás |
Tartalomjegyzék
Élménybeszámoló 3.
2. oldal
Minden oldal

Eredeti cikk

Obervellach Ausztria Karintia tartományában, a Magas Tauern lábánál, a Felső Möll folyó völgyében található. 2004 szeptemberében felcsillant a remény, hogy egy „Alpesi erdei német tanoda” programjainak a Mészöly Gáza Általános Iskola német nyelvet tanulói is résztvevői lehetnek.
A programajánlatban a mindennapi német nyelvoktatás mellett kirándulások (a Groppenstein-szurdoka, az Ankogel völgyébe, a Grossglocknerre (3798m), a Ragga-szurdukhoz, a tiroli Linzbe a dolomitokhoz), gyalogtúrák, melyeken megismerhető a Nemzeti Park növény- és állatvilága, hógolyózás, sétahajózás, úszás, múzeum-látogatás (Porsche autósmúzeum, Porcia kastély) is szerepelt. Örömmel fogadtuk a felkínált programlehetőségeket.

2005. július 17-én végre elérkezett az indulás napja. Nagy izgalommal járt a buszba pakolás, az elhelyezkedés. A „nehézkesnek tűnő indulás után minden zökke-nőmentessé vált.
Az országhatárt elérve, túl a határon a csodálatos táj, a hegyek, és tavak minden nehézséget feledtettek velünk. Előkerültek a fényképezőgépek, hogy az „ezt látni kell” - ből valamit hazavigyünk azoknak, akik segítettek minket abban, hogy erre az útra eljuthattunk.Részletek az élménybeszámolókból:

„Álmomban sem gondoltam amikor elindultunk,hogy ilyen csodálatos helyre érkezünk. Rendezett környezet, körös-körül hegyek, vízesések, tiszta, iható vizű patakok” (Csehák Nikoletta)

„Nagyon sok program volt. Legjobban a Ragga-szurdok keltette fel az érdeklődésemet. A hely szépsége és a sok-sok vízesés.”

(Kovács Henrietta)

„A lélegzete is elállt mindenkinek a csodálkozástól és a hihetetlen magasságoktól, a tiszta, szép környezettől. (Mölltal gleccser 3150m magasan)”. (Grigóliát Emőke)

„… az a program tetszett a legjobban, amikor a vadasparkba mentünk. Itt természetes környezetben, szabadon vannak az állatok. Lehetőség van etetni és simogatni őket. Affenbergben japán majmok között sétálhattunk”.

(Vonnák Péter)

„…a Biohaus sem volt semmi, a legjobb a „bociszem boncolása…… azután az uszoda kis csúszdával és élményfürdő nagy csúszdája.” (Hajba Norina)

„A szálláson Lázár bácsi reggelije és vacsorája is ízlett, azóta is emlegetem itthon”. (Pluhár Márta)

„A német iskolában eltöltött perceket is nagyon szerettem. Viccesek voltak a feladatok amelyben az obervellachi emberek szívesen segítettek.”

(Csehák Nikoletta)

„….az iskolában csak németül beszéltek hozzánk.” (Vonnák Péter)

„….Az iskola is elment, de annál jobban tetszettek a tesztlapok kitöltéséhez kapcsolódó mászkálások a városban. (Pluhár Márta)

„….Mivel egyik érdekes program közül sem tudtam választani, így arra jutottam, hogy teljesen más dologról írok. Nevezetesen a kirándulási program részét képező német kurzusról. Részt vettünk hagyományos értelemben vett tanórákon is. Ezeken az órákon kaptunk feladatlapokat is, ám számomra a német nyelv megértésének és használatának gyakorlása fontosabb volt. Az órák mellett részt vettünk egy számunkra szokatlannak tűnő nyelvgyakorlási programban is, melynek során különböző, előre meghatározott feladatokat kellett megoldanunk a helyi lakosok segítségével. Ezek az úgynevezett városi problémamegoldó feladatok lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy megszilárdítsuk a már megszerzett tudásunkat, valamint újabb ismeretekre tegyünk szert a német nyelv területén.(Simon László)

Szinte észrevétlenül múltak el a kirándulás napjai. A búcsúest után gyorsan összepakoltunk és kora reggel tele élménnyel hazaindultunk.

Klagenfurtban még megtekintettük a „Minimundus”-t. Itt a világ legszebb építményeit láthattuk 1:25 kicsinyítésben. Mindannyian szerencsésen hazaérkeztünk.

Köszönjük mindazoknak, akik lehetővé tették számunkra, hogy ez a csodálatos kirándulás létrejöhessen. Külön köszönjük Bereczk Imre úrnak a „Sárbogárd városban az idegennyelv oktatásáért Bereczk Alapítvány” alapítójának, hogy 100 000 Ft-tal támogatta az utazás költségeit.

Mészöly Géza Általános Iskola, Sárbogárd