A szállás képekben

haz11995-ben lázas tevékenység folyt a karintiai kisvárosban Obervellachban. 
Magyar oktatók, szakmunkástanulók  próbáltak egy öreg épületbe lelket csiholni. Szobákat,fűtést, áramot,  vizesblokkokat alakítottak ki.

Az ácsok és a kőművesek befejező munkája után a konyha és az étterem is elkészült. Lassan, ha szerény körülmények között is, de fogadni tuduk az első  busznyi diákot. A Groppensteinerfall Fogadó igazi turistaszállás volt, többágyas szobákkal, de az épület csodálatos helyen állt. A falakból áradt a múlt, a környékből a nyugalom. Aki kiült a ház előtti padra, minden búját elfelejtette, és csak a csobogó patak hangját hallgatta.
Előbb csak télen telt meg a ház a sielők jóízű nevetésével, később kezdetét vette nyári nyelvi tanoda.
Lázár és Marika rengeteg leleménnyel és  szívvel hidalta át a kezdeti, majd a sokszor jelentkező nehézségeket.
Mindig akadt egy mosoly vagy egy jó ötlet, ha rossz volt az idő azért, ha túl jó azért. Lassan ismertekké lettünk, éves előrendeléssel dolgoztunk.
A vízesés az itt levő diákok körében fogalom lett, csakúgy mint a síelők körében a környék sípályái. Közel 25000 gyerek kereste fel heti turnusokban a vendégházunkat. Sok volt a visszatérő vendég. A hangulatos falak, a ház előtt csobogó patak, és a szemben magasodó Polonik csúcs, a GPS-nél pontosabban vezette ide a tanulni, síelni vágyókat. A vendégkönyveinkben gyűltek a kedves bejegyzések, az élet hozta vidám, kevésbé vidám történetek szaporodtak.
Teltek az évek, és úgy éreztük , valami újat kellene adni a vendégeinknek.
 20 év után, immár nagykorúan arra gondoltunk, hogy egy minőségi ugrásra lenne szükség.
Több éves kutatómunka, keresés és a vendégeink véleménye után úgy döntöttünk előremegyünk. Itt hagyjuk az öreg Groppenstein fogadót, és a közelében kb. 1,5 km-re tesszük át  a tanoda székhelyét az obervellach-i Alpenhof Hotelba. Ennek adottságai inkább megfelelnek a mai igényeknek.
A 2-3-4-5 ágyas, fürdőszobás szobák mindegyikben van wc. mosdó, tusoló.
23 szobánk közel 80 vendég elhelyezésére alkalmas, ezért több kisebb csoportot is tudunk fogadni, illetve a teljes nagybusszal érkezők is  kényelmesen elhelyezkedhetnek.  
IMG 9415 atmerAz Alpenhof Hotel önkiszolgáló étteremmel, nagy közösségi helyiségekkel rendelkezik, amit úgy alakítottunk ki, hogy a programjainknak megfeleljenek. Nagy reményeket fűzünk a hotelban levő kis színházteremnek amely a nyelvi szituációs programoknak, közösségi játékoknak, dumaszínpadnak ad helyet vagy német és angol produkciókat lehet előadni.
És jó hír a téli sportok szerelmeseinek: a hotel elől télen síbusz indul gleccserre. Az Alpenhof Hoteltől 5 perc séta a sportközpont (pályákkal és a motorparkkal). Az uszoda és strand szintén 5 perc séta a szálláshelytől.  
Amikor péntek esténként levezetem a záróbulit a régi házban, zárszóként azzal fejezem be, hogy itt és most utoljára találkoztunk, de a továbblépés itt van a szomszédunkban.
A hangulatot, a „ház szellemét” visszük magunkkal, illetve valami új építésébe kezdünk. Az ezután érkező vendégeink fogják kialakítani az új ház belső hangulatát, és azt hiszem az igazi értékét.
A Polonik,  mint időjós innen is látszik, és aki  patak csobogását szeretné hallani egy rövid sétával megteheti.
Közeledik az utolsó csoport érkezése, utoljára csendül fel az étkezéshez szóló csengő, az utolsó díjkiosztás a sportszobában, illetve az utolsó  integetés a távozó csoportnak. Aztán Marikával elmorzsolunk egy-két könnycseppet, és bezárjuk a házat.
DE
Előre nézünk és hiszem a Jó Isten nem bezárt egy ajtót, hanem egy újat, egy jobbat nyitott ki előttünk, aminek a lehetőségével élni szeretnénk.
Gyertek nézzetek meg bennünket, építsünk valami újat!

Kapcsolat

Tóth Lázár

2 Raufen,Obervellach,
         A-9821 Ausztria

Email: tanoda@tothlazar.hu

Telefon 00-43-699-1120-6651

Útvonal tervezés